Ako sa starať o pneumatiky

Vaše pneumatiky hrajú základnú úlohu ako váš volant a brzdy. Ako tak, udržiavať vaše pneumatiky v dobrej kondícii je životne dôležité pre vašu bezpečnosť. Nižšie uvedené informácie vám pomôžu udržiavať pneumatiky v čo najlepšom stave, tak že zostanú dlhšie bezpečnejšie.


Podhustenie
Keď sú pneumatiky podhustené, zvyšujú valivý odpor vozidla. To znamená, že motor musí tvrdšie pracovať. A zároveň to znamená vyššie účty za palivo. Zaplatiť viac na čerpacej stanici za podhustené pneumatiky nie je jedinou nevýhodou. Zvýšené napätie vytvára medzi povrchom vozovky a podhustenými pneumatikam opotrebenie rýchlejšie a menej rovnomerne, ako je treba. Opotrebované pneumatiky sú nielen drahé vymeniť, ale tiež ohrozujú manipuláciu a brzdné schopnosti vozidla a ohroziť teda vašu bezpečnosť.  Pre zaujímavosť, každý tretí vodič v EÚ jazdí na podhustených pneumatikách, teda s tlakom nejmenej o 0,5 baru nižším, ako je hodnota doporučená výrobcom.

Prehustenie
Styčná plocha medzi pneumatikou a vozovkou je približne o veľkosti ľudskej ruky. Nahustením pneumatiky nad jeho odporúčaný tlak sa obmedzí rozmer manipulácie s vozidlom.

Kontrola Vaša tlaku
Vzhľadom k tomu, že tlak pneumatík je dôležitým aspektom, kontrolujte ho pravidelne - odborníci na pneumatiky odporúčajú aspoň raz za mesiac.
Pri kontrole tlaku, použite manometer a robte to, keď sú pneumatiky studené. Kontrola tlaku na pneumatikách, ktoré sú teplé (tj. okamžite po tom, čo auto bolo užívané na nejaký čas) vám dá nepresný výklad, keďže vzduch expanduje pri zahriatí.
Príručka pre vaše vozidlo uvádza, aké sú správne tlaky v pneumatikách pre vaše auto a ako čítať označenie pneumatík. Niekedy je to tiež uvedené na štítku na vnútornom okraj vodiča alebo pod kapotou.
Nezabudnite si taktiež skontrolovať náhradné pneumatiky.

Iné faktory opotrebovania
Niektoré ďalšie faktory ovplyvňujú opotrebenie pneumatík, ktoré by ste mali brať do úvahy. Najčastejšie - jazda nadmernou rýchlosťou a núdzové brzdenie. Vskutku, núdzové brzdenie môže zanechať nebezpečné holé miesta na pneumatikách a mali by ste mať vaše pneumatiky nechať skontrolovať odborníkom po akejkoľvek extrémnej brzdnej udalosti
.
Jazde cez výmole alebo nárazy na obrubník s pneumatikami môže viesť k poškodeniu konštrukcie pneumatiky. Kontrolujte pneumatiky pravidelne pre rezy alebo ryhy. Keďže tieto nedostatky môžu viesť k zlyhaniu pneumatiky (rýchle alebo výbušné deflácie), mali by ste nechať skontrolovať pneumatiky profesionálom čo najskôr.

Ventily
Ventily na kolesách sú dôležité pre integritu vašich pneumatík. Uistite sa, že sú v dobrom stave, že fungujú správne a majú dobré priliehajúce prachovky. Pneumatiku, ktorá je badateľne mäkká pravidelne môže spôsobovať chybný ventil.
Uistite sa, že máte nové ventily umiestnené na pneumatikách zakaždým, keď ich vymeníte.

Rovnováha a zarovnanie
Nevyvážené alebo nezarovnané kolesá spôsobia neprimerané opotrebenie pneumatík. Ak sa auto alebo volant trasie pri vyšších rýchlostiach, je nutné vaše kolesá vyvážiť.
Dobrý automobilový plán údržby vrátane vyvažovania kolies a nastavenia je každých 6 - 12 mesiacov.

Na záver
Udržať si pneumatiky v tip-top stave môže byť rovnako jednoduché ako kontrola tlaku. Jednoduché pozorovania úniku vzduchu a pneumatík všeobecne každých pár týždňov vám ušetrí peniaze za plyn a účty za nové pneumatiky a môže vám zachániť hlavne zdravie..