Ako sa testujú pneumatiky



Súčasťou automobilového priemyslu je aj testovanie pneumatík, ktorý si vykonáva výrobca sám alebo špecializované firmy či časopisy. Existuje veľa testov, ale s takým obrovským množstvom informácií, je ťažké rozhodnúť na aké funkcie pneumatiky sa zamerať.
Ready to go racingPravdou je, že zatiaľ čo tie najkvalitnejšie pneumatiky majú toho veľa spoločného a zdieľajú mnoho základných kvalít, rozdielne pneumatiky produkujú odlišné odozvy na ceste. Dôležité je teda vybrať tie správne pre vás.

Aquaplaning
Tzv. aquaplaning je konečným výsledkom pre pneumatiku, keď stratí priľnavosť na mokrej vozovke. Pneumatiky s najlepším výkonom na veľmi mokrej vozovke sú tie so smerovým dezénom a bočnými lamelami dezénu. Veľmi dobré sú napríklad GoodYear HydraGrip, ktoré si dobre počínajú na mokrom povrchu, najmä v oblasti rohov.
Brzdenie
Zastaviť auto čo najrýchlejšie a čo najbezpečnejšie je dôležité. A v závislosti na podmienkach počasia a či šoférujete na mokrej alebo suchej vozovke, výber pneumatík ovplyvní ako vaše vozidlo dokáže rýchlo a bezpečne zastaviť. Na suchej vozovke ide o to ako dokáže pneumatika priľnať na povrch vozovky, a na to sú dobré napríklad Pirelli Zero alebo Continental.
Hluk pneumatiky
Tichšie pneumatiky znamenajú tichšiu jazdu a zároveň vyšší komfort. Poznať rozdiel medzi hlučnými a tichými pneumatikami môže znamenať veľký rozdiel.
Šetrný k životnému prostrediu
Kľúčom, v tomto prípade, je valivý odpor, ktorý ovplyvňuje dva prvky, a to spotrebu paliva a vplyv na životné prostredie výrobného procesu. Michelin tvrdí, že jeho úspory paliva zabránili úniku 23 miliónov ton emisií CO2 od roku 1992, keďže používajú kremeň na zníženie odporu a tým ušetrili palivo.
Takže bez ohľadu na okolnosti, rôzne typy produkujú rôzne výsledky. Pre väčšinu z nás, samozrejme, musíme vystačiť s rovnakým štyrmi kolesami a pneumatikami rovnakej, kvality. Je preto dôležité nájsť dobrú všestrannú pneumatiku, ktorá spĺňa vaše potreby.